MBL1660 Issues

6 years 2 months ago #29529497 by BG
MBL1660 Issues was created by BG
I have a MLB1660 that is having an issue with its configuration. I tried loading firmware v1.3 3/11/2014 over the serial link and it will go through the process and gets all the check marks except "New Firmware Restarted". The log window shows:

Checking file: C:\Users\bg\Desktop\MBL1XXX-Firmware-Update-v13-031114\MBL1XXX-Firmware-Update-v13-031114.bin
Passed.

Searching for device...
Checking COM5...device found.

Controller found on COM5.
Resetting the controller...done.
Waiting for device restart...done.
Requesting programming mode...done.
Waiting enter programming mode...done.
Checking device...waiting for firmware file.
Uploading firmware file...
Win32 WSC Version 4.4.0.
COM5 reset.
XYM Version 3.2.0.
Starting YMODEM Send...
Opening file C:\Users\bg\Desktop\MBL1XXX-Firmware-Update-v13-031114\MBL1XXX-Firmware-Update-v13-031114.bin
File size: 80,188 bytes.
XYM 3.2.0 (1)
81 packets transfered.
Checking device...programming completed.
Checking firmware...error.
New firmware message not detected.

After this, Roborun+ is not able to communicate via the serial link, but the USB link does work. The fault flag "config" is active and the motor will be going through the routine as if you jumpered pins 2&3 on the 15-pin connector. After a short time the controller will lose its connection. Trying to change configurations, like activating an analog input will cause the controller to be lost. Any help on this would be appreciated.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

6 years 2 months ago #29529498 by Griffin Baker
Replied by Griffin Baker on topic MBL1660 Issues
Sounds like the controller went into self test mode. This is what occurs when the RS232 pins, Pins 2 and 3 get shorted prior to powering on.

If you are able to, try reflashing the controller through the USB.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

6 years 2 months ago #29529499 by BG
Replied by BG on topic MBL1660 Issues
After selecting to update controller firmware via USB, the DFU loader immediately "Stops working" and would never allow an update. I'm running windows 7 x64

Please Log in or Create an account to join the conversation.

6 years 2 months ago #29529500 by Griffin Baker
Replied by Griffin Baker on topic MBL1660 Issues
So try the following. Unplug everything from the controller except power to the controller, and just the RS232 connection, and make it the RS232 is not shorted.

Go to update firmware via comport.

Select on the top left, manually assign comport. Load the firmware file. Click program.

The first run through should report back a popup saying "error, see log for details".

Click ok, and then click program again. It should properly flash at that point.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

6 years 2 months ago #29529501 by BG
Replied by BG on topic MBL1660 Issues
I still receive the same error log message. When programming, the device does not restart itself, I have to turn the supply on/off for it to get past that step. After trying to program, Roborun+ does not detect the controller over the serial link as well.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

6 years 2 months ago #29529502 by Griffin Baker
Replied by Griffin Baker on topic MBL1660 Issues
If you could, please download teamviewer and send me the id and password via email to This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

6 years 2 months ago #29529600 by Griffin Baker
Replied by Griffin Baker on topic MBL1660 Issues
I've already sent you this firmware by email. So this post and link is for all who will have this problem that have bought a recent MBL1660 controller PCB rev 3.0.

This firmware fix addresses the issues related to scripting while the motor is running.
Attachments:

Please Log in or Create an account to join the conversation.

Moderators: tonysantoni
Time to create page: 0.145 seconds