Menu

Topic-icon Marker detect error with MGS1600

More
4 years 8 months ago #29530449 by thuongkmu
Hello,

I just got a MGS1600 for my application. When I move the sensor to the tape (without marker on left/right), Tape Detect led is on, but the left marker led is also on (when tape is on left), and the right marker led is on when tape is on the right.

I dont know why the left/right marker dectect while no marker presents in this case.
Could anyone help me to figure out this issue.
Thank you!

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • roboteq
  • roboteq's Avatar
4 years 8 months ago #29530450 by roboteq
Replied by roboteq on topic Marker detect error with MGS1600
Connect the sensor to a pc and run the utility. You will see shape of the magnetic field. It should be a U upside down. Dips below the 0 level at the left and/or right side of the U would be detected as markers. Such dip can appear in error if the tape is too close to the sensor, if the wrong tape polarity is selected, or if the zero is not calibrated right.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
4 years 8 months ago #29530452 by thuongkmu
Thank you for your help. I fixed this problem by changing tape polarity.

By the way, I want to get track position in mm via RS232, I connected with microcontroller (I use Arduino, TX <-> RX(mgs1600), RX <-> TX(mgs1600) but I receive no data about track position in mm.

I can get analog ouput of track position in Volt, but still can not get position in mm via RS232 or any pin?

Could you help me how to get position in mm (via RS232 or any I/O pin)?

Thank you!

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
4 years 8 months ago #29530455 by TechSupport
There isn't a way to get track position in mm.

The pwm output wire(blue) sends out multiple pwm signals on that line.

dev.roboteq.com/dev1/index.php/applicati...tic-track-guided-agv

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
4 years 8 months ago #29530459 by thuongkmu
Hi,

In the MGS1600 datasheet (page 6), it is said that "track detect and position are reported on the RS232 or USB ports. The position is reported as a signed value, in millimeters, using the center of the sensor as the 0 reference." Is that right the sensor can report position in millimeters? Or we just can get position value in millimeters on RS232 or USB ports?

Thank you!

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
4 years 8 months ago #29530460 by TechSupport
If you intend to get this data via usb or serial, you would have to get that information via either utility or via a serial program like hyperterminal.

Sending in a query like track detect would be

?D

and it should report back something along the lines of "D = #".

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
4 years 8 months ago #29530461 by thuongkmu
I can get that information via PC utility, and also by using command ?D, ?T,...
But now I intend to get that data from serial pins (2,3) on Msg1600 to the serial pins on my microcontroller (Arduino). Can I get that information through above communication?

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
4 years 8 months ago #29530462 by TechSupport
As long as the serial communication data settings are correct it should be possible. Also you have to connect the ground of the arduino to the ground of the sensor.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
4 years 8 months ago #29530468 by TechSupport
Arduino is TTL. Magsensor is RS232. You will need a TTL/RS232 translator

You can also use PWM out on the magsensor. PWM Out has several modes.
MultiPWM is the mode we use with our controllers and it allows to get
a lot of data: Track Left, Track Right, Markers, Tape detect. But
MultiPWM is not readily available on arduino.

Regular PWM can be enable and it will give only one value. This signal
is easey to read from Arduino. Try reading the datasheet about PWM
out.
The following user(s) said Thank You: thuongkmu

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
3 years 8 months ago #29531896 by jjamal
Hi, I am also trying to connect MGS 1600 to my Arduino Mega. Can you please tell me exactly what connections that you made. I feel like I am missing something.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

Moderators: tonysantoni
Time to create page: 0.123 seconds
Go to top