Menu

Topic-icon Motor Not Achieving Rated RPM

More
2 years 3 months ago #29533089 by blake
Replied by blake on topic Motor Not Achieving Rated RPM
Hello Marc,

Please share the following information:

1) Current firmware version on your controller (can be seen in bottom right corner of Roborun+ window)

2) Your controller's configuration file (Configuration > Save Profile to Disk)

3) A recorded recorded data log (recorded and saved from Roborun+ Run tab) of the data points shown in the attached image



You are welcome to attach the requested files here to the forum in .zip format or if you would prefer you can send all to me at This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Attachments:

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
2 years 3 months ago #29533093 by Burgess
Hi Blake,

Please find attached the data log and motor controller profile that you requested. The firmware version is v1.7 MBLXXXX 10/13/2016.
I hope this helps identify the cause of the lack of RPM.
Regards,
Mark
Attachments:

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
2 years 3 months ago #29533095 by blake
Replied by blake on topic Motor Not Achieving Rated RPM
Hi Mark,

Configuration files are .xml which is not an an excepted attachment format allowed on our forum. So, the datalog was attached but your config file was not. Please put the config file in a .zip and attach or email it to me

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
2 years 3 months ago #29533107 by Burgess
Hi Blake,
Please find attached zip as requested.
Mark
Attachments:

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
2 years 3 months ago #29533128 by Burgess
Hi Blake,
Any ideas as to why the motor cannot be driven past 60% (enc) rpm?
Mark

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
2 years 1 month ago #29533193 by Erik
Replied by Erik on topic Motor Not Achieving Rated RPM
I'm also interested in the answer, is it working properly now?

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
1 year 1 month ago #29534152 by nkorn@artesynbio.com
Hello,

I am having the exact same problem. Is there any info on how to solve this?

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Gabriel_Isko
  • Gabriel_Isko's Avatar
1 year 1 month ago #29534158 by Gabriel_Isko
Replied by Gabriel_Isko on topic Motor Not Achieving Rated RPM
Are you also using the Nanotec motor in sinusoidal commutation? You should test it's speed with trapezoidal commutation in Open Loop.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
1 year 1 month ago #29534165 by nkorn@artesynbio.com
I am using a panasonic brushless motor.
Rated for 50W and 3000rpm.

I have also tested with a printed motors motor and I can't get over 1600rpm.

I have it in a closed loop speed control mode and I am using trapezoidal communication.

In open loop I have the same speed.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Gabriel_Isko
  • Gabriel_Isko's Avatar
1 year 1 month ago #29534168 by Gabriel_Isko
Replied by Gabriel_Isko on topic Motor Not Achieving Rated RPM
If you can't get the rated RPM from the motor at full power in open loop, there are only two possible things that could be going on: either you are not operating it at the rated voltage, or the controller is commutating improperly. Our trapezoidal mode simply switches current based on the output of hall sensors. If the motor isn't achieiving proper commutation, the only way this is possible in open loop is if the hall sensors are misaligned. We will have to verify that using an oscilloscope.

If you have the datasheet for your motor please share it, along with a backup of the configuration settings on your controller. Also, let me know which controller model and firmware you are using.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

Moderators: tonysantoni
Time to create page: 0.195 seconds
Go to top